Eén of twee keer per jaar organiseert mijn uitgever Zomer en Keuning een speciale dag voor de schrijvers van het fonds: de auteursdag. Vandaag was ik van de partij en ik heb een hele leuke en leerzame dag gehad. Niet alleen heb ik veel collega’s ontmoet, maar ik heb veel informatie gekregen over de trends op boekengebied.

 

Informatie over de boekenmarkt

 

Elke uitgever en auteur weet het inmiddels wel: het valt niet mee boeken onder de aandacht te brengen en te verkopen. Maar als je inspeelt op de huidige trends lukt het je vaak toch om jouw verhaal te vertellen. Dat was de boodschap die ik vandaag hoorde op de auteursdag. Het vergt wat creativiteit, durf en een andere denkwijze om je verhaal toch op ludieke wijze te kunnen vertellen. Mensen lezen wel, ze lezen alleen anders. Daar moet je op inspelen wil je je lezers behouden. Gelukkig zijn er natuurlijk altijd nog de fanatieke lezers. Zij hebben weinig aanmoediging om te lezen nodig. Deze lezers lenen massaal uit de bieb of nemen een abonnement op een E-book leverancier.

 

Ik ben een top auteur

 

En laten mijn boeken het nu goed doen bij die e-book abonnementen. Ik behoor tot de Top 5 auteurs van Zomer en Keuning bij Bols Kobo Plus en daar ben ik best trots op. Het was heel bijzonder om op de sheet van de presentatie mijn naam te zien staan tussen grote namen als Gerda van Wageningen en Henny Thijssing-Boer. Dat gaf deze toch al leuke dag een gouden randje.

 

Auteursdag: collega’s ontmoeten

 

Maar het leukste aan een auteursdag is het ontmoeten van talrijke collega’s, het praten over schrijven, over boeken en over ideeën. Inmiddels heb ik twaalf boeken op mijn naam staan, maar vergeleken met veel andere auteurs ben ik een beginneling. Auteurs met twintig, dertig en veertig titels zijn geen uitzondering. Auteurs die meerdere boeken per jaar schrijven ook niet. Het is interessant om te horen hoe zij werken, waar ze hun informatie vandaan halen en hoe ze op verhalen komen. Ik sprak ook een auteur wiens eerste boek binnenkort verschijnt en ik herinnerde me weer hoe dolblij ik was toen ik te horen kreeg dat ik uitgegeven zou worden. Dat is een bijzonder moment voor alle auteurs denk ik. Iets wat je nooit meer vergeet, hoeveel boeken je daana ook schrijft.

 

Kortom, het was een geslaagde auteursdag. Geïnspireerd door alles wat ik heb gehoord kan ik nu gaan beginnen aan de laatste hoofdstukken van mijn nieuwe boek!