Herschrijven. Een auteur ontkomt er niet aan. Voor de één is het een heerlijke puzzel om je boek of artikel kloppend te krijgen. De ander zucht en steunt bij het idee alleen al. Toch is het een klus die bij het werk van een auteur hoort. Maar waarom doen we het eigenlijk?

 

Herschrijven: tijdrovend klusje

 

Wat veel mensen niet weten is dat je aan herschrijven een aanzienlijke tijd kwijt bent. Een gemiddeld manuscript voor een roman komt al gauw op 200 bladzijden in Word. En die moet je dus allemaal doorlopen en zo nodig aanpassen.  Je raadt het al, dat is niet even op een middagje gebeurd. Zelf sluit ik me het liefst een paar dagen achter elkaar op om me helemaal in mijn verhaal te begraven en het zo nodig te herzien.

 

Draad kwijt

 

En dat is echt wel nodig. Inmiddels ben ik begonnen aan het laatste hoofdstuk van mijn nieuwe roman. De eerste woorden heb ik zo’n driekwart jaar geleden neer getypt. Dat is lang geleden. Natuurlijk weet ik echt wel waar mijn verhaal over gaat, maar om nou te zeggen dat ik me al de details nog herinner: nee. Aan het begin van je boek, heb je nog andere ideeën dan aan het eind. Kortom: ik ben soms de draad kwijt.

 

Pak die verhaallijn

 

Dit is voor mij één van de belangrijkste redenen om te herschrijven. Het gaat niet zozeer om de taalfouten of vreemde zinsconstructies, zoals veel mensen denken. Dat komt in een later stadium pas. Het gaat om het stroomlijnen en herpakken van de verhaallijn. Je moet ervoor zorgen dat wat je aan het begin van je verhaal vertelt, nog klopt met een hoofdstuk halverwege of met de laatste alinea.

 

Schrappen, schrappen en opnieuw beginnen

 

Tijdens het herschrijven ga ik waarschijnlijk heel veel schrappen. Dat klinkt natuurlijk wat vreemd, maar nu het hele verhaal (bijna) op papier staat, ontdek ik dat ik sommige zaken niet moet vertellen of misschien anders moet vertellen. Ik weet nu al dat ik één van mijn hoofdstukken volledig moet gaan herzien. De sfeer van dat hoofdstuk, maar ook het verhaal dat daar verteld wordt, past niet (meer) in de rest van het boek. Het weglaten van een flink aantal bladzijden kan niet zomaar, zoals je zult begrijpen. Dus dat wordt even flink nadenken en puzzelen.

 

Nieuw verhaal aan de horizon

 

Ik ben zo’n auteur die tegen herschrijven opziet. Niet dat ik er een hekel aan heb, ik ben dol op puzzelen met taal, maar ik heb last van een kwaal waar veel auteurs last van hebben. Als het eind van mijn boek nadert, ontwikkelen zich in mijn hoofd al ideeën voor nieuwe verhalen. Ik wil beginnen aan iets nieuws, iets fris. Lege bladzijden om te vullen. Maar dat kan niet. Eerst moet ik dit boek herschrijven. Dat is een eis die ik aan mezelf opleg. Want ik zit nu nog goed in het verhaal. Dus ga ik over een paar weken beginnen met herschrijven. En het resultaat wordt hopelijk iets waar jullie als lezer van gaan genieten!