Een professionele tekst is iets anders dan een roman. Tenminste, dat moet ik geloven als ik sommige vacatures of beschrijvingen zie. Vacatures vragen een professionele tekstschrijver en geen auteur. Want een professionele tekst is zakelijk en een roman…nou, die is dat dus niet. Maar is dat wel zo? Is het schrijven van een professionele tekst echt zo anders dan een roman op papier zetten?

 

Draken en magiërs

 

Ik schrijf al jaren romans. Maar mijn leven als gepubliceerd auteur begon met jeugdboeken waarin draken, magiërs en dwergen grote rollen hadden. Tja, die zal je toch niet snel tegenkomen in een professionele tekst. Net zo min trouwens als een tanende ijssalon of een stadstuin waar drie zussen besluiten over moeten nemen. Dat is waar ik nu over schrijf.

 

Camera’s, retrokoelkasten en busjes

 

Maar ik schrijf ook met veel plezier blogs voor klanten over een keur aan onderwerpen. De laatste tijd heb ik me mogen verdiepen in allerlei camera’s, koelkasten en busjes. Geen onderwerpen waar ik enorm veel verstand van heb, dus ik leer veel. Dit zijn zogenaamde professionele teksten. Ze zijn voor zakelijk gebruik en dienen een bepaald doel. Het doel is voornamelijk verkoop van het betreffende product natuurlijk. Maar is dat zo anders dan bij een roman? Die wil ik toch ook verkopen?

 

Professionele tekst: van te voren nadenken

 

Bij een professionele tekst denk je van te voren na over het onderwerp, het doel, de doelgroep, het aantal woorden, de opzet etc. Hé, maar wacht eens even. Deed ik dat niet ook bij een roman? Ook daar begin je toch niet zomaar met iets neer te pennen? Ook daar denk je na over het onderwerp, het doel, de doelgroep etc.

 

Een roman is een professionele tekst

 

Laten we eerlijk zijn: ook een roman is een professionele tekst. Het dient een bepaald doel, je moet kennis en kunde hebben om het goed en duidelijk verhaal op papier te zetten. Romanauteurs zijn ook professionele schrijvers. Voor mij is de combinatie van het schrijven aan mijn roman en het schrijven voor zakelijke sites erg leuk. Ik houd van de afwisseling en ik vind het leuk me in nieuwe onderwerpen te verdiepen. Daarnaast ben ik natuurlijk gek op schrijven, ook wel handig. Maar bij beide soorten teksten moet ik mijn kennis en kunde aanwenden om het doel te bereiken. Eigenlijk ben ik gewoon een professionele tekst schrijvende auteur.