Ik krijg wel eens opmerkingen van vrienden of lezers over mijn vak. Meestal zijn dat opmerkingen in de trant van: ‘Ik zou het niet kunnen, een hele dag achter mijn bureau’ of: ‘Het lijkt me echt heel saai, de hele dag schrijven.’ Nou, dat is het dus niet. Ik wil je graag eens laten zien hoe een dag van een auteur en tekstschrijver eruit ziet. Ik neem je gewoon eens mee naar vandaag. En vandaag begon al vroeg…

Vroeg op

Mijn dag start meestal erg vroeg, rond half zes. In de stilte van de vroege ochtend werk ik het liefst aan mijn boeken. Ik ben druk bezig met ‘Yara’, het derde deel van mijn trilogie over de Stadstuin. Elke schrijfdag stel ik mezelf een doel. Meestal moet ik van mezelf 1000 woorden schrijven. Vandaag ging het echter erg lekker en kwam ik aan de 2000 woorden. Dat beschouw ik als een goed begin van de dag! Voor Yara liep het trouwens allemaal wat minder gesmeerd. Ze krijgt veel voor haar kiezen van mij…

Overleg met opdrachtgever

Na het ontbijt ging ik aan de slag met één van mijn opdrachten. Ik ben bezig met het schrijven van een leerpad over decubitus. Versie 1 heb ik terug voorzien van feedback. Bij dit leerpad hoort ook een video en daarvoor schrijf ik dan ook het script. Dat moest danig aangepast worden en via Skype had ik een inspirerend overleg met de eindredacteur. Als tekstschrijver werk je natuurlijk altijd alleen dus het is erg fijn als je eens even stevig kunt sparren. Het werd een echte brainstormsessie en na ruim een uur had ik een heel nieuw plan in mijn hoofd.

Wandeling

Met een vol hoofd liep ik een stevig rondje in het Bentwoud om even alles te laten bezinken. Bovendien heb ik natuurlijk een zittend beroep dus regelmatig bewegen zit steevast in mijn dag. Eenmaal terug begon ik gelijk aan het script want opeens wist ik hoe ik het wilde doen. Nog een reden om even alle zinnen te verzetten: het onderbewuste doet ondertussen het werk. Wat ook helpt als je vastloopt is om even aan een andere klus te werken. Ik schrijf ook blogs voor een internetmarketingbureau. Deze maand staan er dertig op de planning. Het leuke is dat je schrijft over een enorme diversiteit aan onderwerpen. Vandaag heb ik bijvoorbeeld geleerd wanneer een man een rokkostuum moet dragen en wanneer een smoking. Die kennis kan toch wel eens van pas komen. Bijvoorbeeld voor één van mijn verhalen.

De rest van de dag

Na de lunch ging ik verder met het script. Ik kreeg het af vandaag, dus ik was blij. Tussendoor kreeg ik een leuk berichtje via Instagram over één van mijn oudere boeken  ‘De Watermagiër’, het tweede deel van mijn vierdelige jeugdserie ‘De Macht van het Zwaard’. Daar moest ik even op reageren.  Daarna was het weer tijd voor een frisse neus want ja, bewegen dus! Mijn werkdag eindigde met een aantal blogs voor het internetmarketing bureau. Ook qua blogs stel ik me dagelijks een doel. Schrijven is geen vrijblijvend iets en het vraagt veel discipline. Ook het gestelde aantal blogs haalde ik vandaag. En toen bedacht ik dat ik voor mijn eigen site dit blok moest schrijven. Meestal eindigt mijn schrijfdag rond half acht. Gewoon omdat dan Masterchef Australië begint. Dat heeft niets met schrijven te maken, maar het is wel super leuk! Net als mijn schrijfdag trouwens! Saai? Helemaal niet!