DE MACHT VAN HET ZWAARD

De serie ‘De macht van het zwaard’ bestaat uit vier delen:

De Aardmagiër

De Aardmagiër (De Fontein, 2004)

De Watermagiër

De Watermagiër (De Fontein, 2004)

De Vuurmagiër

De Vuurmagiër (De Fontein, 2005)

De Zwarte Magiër

De Zwarte Magiër (De Fontein, 2005)

De omslag illustraties van de losse boeken zijn gemaakt door Mark Janssen, die van de twee omnibussen door Wim Euverman.

Verhaal

In ‘De macht van het zwaard’ draait alles om Cyane, een meisje dat met haar ouders op een groot kasteel woont. Al bij haar geboorte is de aardmagiër Meroboth, de jongste van een tovenaarsdrieling, ervan overtuigd dat Cyane voorbestemd is om de zwarte magiër Tronador te verslaan. Hij houdt haar in de gaten tot ze zestien jaar is. Op de dag dat ze uitgehuwelijkt wordt aan een dronken graaf vraagt hij haar mee te gaan op zijn reis. Cyane stemt in en dan begint er een lange en gevaarlijke zoektocht naar de beide broers van Meroboth, de watermagiër Mekaron en de vuurmagiër Melsaran. Al snel komt Cyane erachter dat Meroboth belangrijke zaken voor haar verzwijgt.

Achterna gezeten door Tronadors gevaarlijke meesterspionnen Adanar en Ikor, komt Cyane stukje bij beetje achter de waarheid, die uiteindelijk naar een gruwelijke ontknoping leidt.

Ontstaansgeschiedenis

De kern van het verhaal van ‘De macht van het zwaard’ is vrij snel ontstaan door het woord Tovenaarsdrieling. Samen met de naam Cyane was dat het enige gegeven dat ik had toen ik begon te schrijven. Ik heb eerst een kaart gemaakt van de wereld waarin Cyane leeft. Aan die kaart, die nu in de omslag van de boeken zit, is in de twee jaar dat ik erover deed de complete serie te schrijven, niets meer veranderd. Ik had zelf geen idee hoe het verhaal zou aflopen. Pas toen ik begon aan wat nu het vierde deel is, had ik een beetje een idee hoe het einde zou zijn.

‘De macht van het zwaard’ was vroeger één boek en heette toen: ‘De vier kleuren van magie’. Gelukkig is mijn redacteur veel beter in titels verzinnen dan ik!

Herkomst van namen

Over de herkomst van de namen worden veel vragen gesteld. De meeste namen verzin ik zelf door te spelen met klanken. De naam Meroboth (de aardmagiër) was de eerste die ik had voor de tovenaarsdrieling. Ik wilde voor zijn broers graag namen hebben die daar op leken. Melsaran was al gauw bedacht. Met Mekaron had ik meer moeite. Hij heette eerst Melkaran, maar dat vond ik teveel op Melsaran lijken. Melsasser is een Bijbelse naam.

De naam Tronador komt van een berg, ik geloof in Argentinië, waar ik ooit eens een documentaire over heb gezien. Het is een zeer gevaarlijke berg om te beklimmen.

Fabian en Geronimo zijn respectievelijk vernoemd naar een chimpansee en een gorilla uit de studiegroepen van Jane Goodall en Dian Fossey voor wiens werk ik veel bewondering heb. Geronimo was uiteraard ook de naam van een beroemd indianenstamhoofd.

‘De macht van het zwaard’ weetjes

  • ‘De Aardmagiër’ kreeg de prijs voor het beste debuut van 2004 van de Jonge Jury 2006. Daar ben ik natuurlijk erg trots op!
  • Van ‘De Aardmagiër’ is inmiddels een vierde druk uit!
  • Van ‘De Watermagiër’ is inmiddels een tweede druk uit!
  • Ikor en Iss zijn mijn favoriete personages uit deze serie. Degenen die alles hebben gelezen begrijpen dan ook wel dat ik aan het eind een traantje moest wegpinken.