Boeken

4 Communicatie boeken die je zeker moet lezen

Introductie

Om goed te communiceren als manager vooral is het raadzaam steeds de nieuwste communicatie boeken aan te schaffen.

De wetenschap communicatie is niet statisch maar verandert continu. Je zal je moeten scholen om up to date te zijn. Let er in ieder geval op, dat de boeken die je aanschaft niet ouder zijn dan tien jaar.

Alles ouder dan aangegeven periode kan je moeilijk gebruiken omdat de inzichten er naar alle waarschijnlijkheid totaal anders uit zullen zien. Daarom is een lijst samengesteld van 10 relevante communicatieboeken die je als communicatiepersoon zeker moet raadplegen.

1: Interne Communicatie als Management instrument

 

 

Dit boek is geschreven door Huib Koeleman, een ervaren organisatieadviseur. In dit boek beschrijft de auteur tot in de diepte hoe Interne communicatie als managementinstrument kan worden ingezet. Het boek bestaat uit vier delen die te maken hebben met de technische achtergronden van communicatie en daarbij de organisatiestructuur.

Zo kan de interne communicatie en de communicatielijnen hierop worden afgestemd. Zo weten we ook aan welke specifieke competenties de manager moet voldoen. Ook wordt in dit boek beschreven, de te voeren communicatie bij veranderprocessen. Bij veranderingen is het van belang een communicatiestrategie op te stellen. Het boek is aan te raden, niet alleen voor managers maar ook aan HBO- studenten die onder andere communicatiemanagement studeren.

2: The power of communication

Dit boek is geschreven door Helio Fred Garcia, communicatie- expert en dateert van 2012. Het boek beschrijft de kracht van communicatie door middel van de opgedane vaardigheden om vertrouwen op te bouwen, loyaliteit inspiratie en effectief leiderschap. In zijn boek stelt hij dat communicatie absoluut onmisbaar is binnen organisaties. 

Echter, raken leiders en professionele communicators maar al te vaak verstrikt in egoïsme en propageren van zichzelf. Hierdoor beïnvloeden ze het publiek op de manier dat HEN het meest zou helpen om hun positie te verbeteren. Het boek leert je om objectief te werk te gaan en organisatie belangen steeds in het vizier te hebben.

3: Harvard Business Review over effectief communiceren

Dit boek is uitgebracht door Harvard Business Review in 201. Het boek is erop gericht om degenen die meerdere verschillende communicatiestijlen met grote impact willen beheersen. De literatuur van dit boek zullen voor voornoemde personen van onschatbare waarde zijn.

Het boek is een samenraapsel van verscheidene artikelen verschenen in de Harvard Business Review, waarbij de auteurs zich nauw richtte op toe te passen processen die kunnen resulteren in in een beter contact met het publiek. Hier zijn de factoren geloofwaardigheid, vertrouwen, inspiratie, visie, beslissing, aanpassing van essentieel belang. Maar ook het formuleren van een duidelijk doel.

4: Everyone communicates, Few connect: What the most effective people do differently

Het boek Everyone Communicates, Few Connect is geschreven door John C. Maxwell en dateert van 2010. De auteur is wereldwijd zeer gerespecteerd en geeft in zijn boek vijf princiepen en werkwijzen om de onzichtbare barrière voor leiderschap en persoonlijk succes te doorbreken. In zijn boek staat de kracht van overtuigen centraal.

Hier moet je niet alleen een goede strategie voor worden ontwikkeld maar ook weten hoe je communiceert met mensen om het gewenste resultaat te boeken. De stelling van Maxwell: Het vermogen van een persoon om verandering te creëren (of het nu een bedrijf, kerk, non-profit of zelfs een gezin is) is direct verbonden met het vermogen om de leer van de vijf princiepen en werkwijzen te gebruiken.