Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert het Valentijngenootschap het Valentijnfestival, een dag waarbij het romantische boek of de Feel Good roman centraal staat. Is zo’n dag dan nodig, vraag je je misschien af? Ja, en ik zal hier uitleggen waarom.

 

Waarom het Valentijnfestival?

 

Het Valentijnfestival zet het romantische boek, dat ook steeds meer als Feel Good roman wordt gepromoot, centraal. Natuurlijk zijn er al heel veel mensen die met veel plezier romantische boeken lezen, maar desondanks kampt het romantische boek met een wat dubieus imago. Want dit genre wordt vaak in één naam genoemd met series als de Bouquet reeks. En dat is nu juist precies wat auteurs van dit genre liever niet hebben. Ik denk dat niemand van ons auteurs pretendeert een literair schrijver te zijn, maar de Bouquet reeks is wel het andere uiterste. Met het Valentijnfestival willen we laten zien wat het romantische boek wel is en tonen dat deze boeken kwalitatief goed zijn.

 

Bouquet reeks of romantisch boek?

 

Wat is het verschil tussen een boekje van de Bouquet reeks of een romantisch boek geschreven door een auteur aangesloten bij het Valentijngenootschap? Bij de Bouquet reeks hanteert men een vaste formule waaraan elke auteur zich strikt dient te houden. Vaak is alleen de setting anders, verder kun je alles tegen elkaar uitwisselen. Auteurs van romans proberen toch vaak meer diepgang, afwisselende personages en een boeiende, originele verhaallijn neer te zetten. Lastig soms, maar dat is wel ons doel.

 

Het Valentijngenootschap

 

Organisator van het Valentijnfestival is het Valentijngenootschap. Deze organisatie heeft als doel het promoten van het romantische boek. Als auteur van diverse romantische boeken ben ik ook lid. Het Valentijnfestival begon dit jaar met een vergadering met alle aangesloten auteurs. Het is mooi te zien wat er al bereikt is. Nog mooier is het om de plannen voor dit jaar te horen. Volgend jaar jubileert het Valentijnfestival en hopelijk vallen er weer wat successen te vieren. In de middag was er een leuk programma met onder andere een interessante lezing van auteur Marcel van Driel en een markt waar je uiteraard wat romantische boeken kon inslaan. De gasten gingen naar huis met een goodiebag waarin enkelen ook mijn boek ‘Superchef’ hebben aangetroffen.

 

Romantische boeken voor jou?

 

Houd jij van romantische boeken? Kijk dan eens op de site van het Valentijngenootschap. Hier vind je talrijke auteurs en hun boeken. Vind je het leuk om romantische verhalen te schrijven? Houd ook dan de site in de gaten want aan het Valentijnfestival zit elk jaar ook een grote schrijfwedstrijd vast en die zou zomaar eens jouw doorbraak kunnen betekenen! En wil je jouw favoriete romantische auteur eens ontmoeten? Volgend jaar komt er als het goed is weer een Valentijnfestival. Je bent van harte welkom!