3 tips om een betere leider te worden

Leiderschap. Er is al zoveel over geschreven, maar toch blijft het een beetje een vaag begrip. Dit komt mede doordat leiderschap vaak in verband wordt gebracht met het management. Een goed management staat namelijk niet per definitie gelijk aan goed leiderschap. Wij geven je een aantal tips om nog beter te worden in leiderschap!

Communiceren betekent ook luisteren

Veel managers en leiders vergeten dat je ook moet luisteren naar je personeel. Ook al heb je de beste sociale vaardigheden, zonder luisteren kom je nergens. Als je personeel graag gehoord wil worden is het wel belangrijk om de problemen ook goed te luisteren. Door goed te luisteren hoor je misschien ook suggesties voor verbeteringen binnen de organisatie. Op die wijze kun je jouw organisatie verbeteren en voelt het personeel zich gehoord.

Kijk niet naar titels

Je wilt niet de arrogante baas zijn die zijn personeel kleineert. Zorg ervoor dat jouw personeel je behandeld als zijn of haar gelijke. Door je nederig op te stellen zullen mensen beter gaan presteren en voelen zij zich beter op hun gemak. Daarnaast is het belangrijk om te blijven luisteren en geen misbruik te maken van je ‘macht’. Iedereen kan een leider zijn daar hoef je geen CEO voor te zijn.

Toon interesse in je personeel

Als je betrokken bent met het personeel zul je ook luisteren wat zij te vertellen hebben op het werk. Maar het is ook belangrijk om persoonlijk bij ze betrokken te zijn. Het is belangrijk om te weten als er iets speelt wat ten koste kan gaan van de productiviteit van je werknemer. Een burn-out kan voorkomen worden door goed te luisteren naar je personeel. Daarnaast voelt personeel zich ook nog eens beter gehoord als je luistert naar wat ze te vertellen hebben.