Je bekijkt nu Als bedrijf een zzp’er inhuren – voordelen en nadelen uitgelegd

Als bedrijf een zzp’er inhuren – voordelen en nadelen uitgelegd

Als bedrijf kun je een zzp’er inhuren om te helpen met projecten, productontwikkeling, advieswerk of andere taken. Er zijn veel voordelen aan het inhuren van een zzp’er, zoals flexibiliteit, lage kosten en extra expertise. Maar er zijn ook een aantal nadelen, waaronder de afwezigheid van een vast contract, de noodzaak om extra tijd te besteden aan het beheer van het project en het risico dat de zzp’er niet naar behoren uitvoert.   

Als je overweegt een zzp’er in te huren, is het belangrijk om de voordelen en nadelen van je keuze te overwegen. Je moet ook bepalen wat je precies van de zzp’er verwacht en wat je bereid bent te betalen. Als je er zeker van bent dat je een goede keuze hebt gemaakt, kun je de zzp’er formeel contracteren. 

Voordelen inhuren zzp’er 

Het inhuren van een zzp’er heeft een aantal voordelen. Hier een aantal voordelen opgenoemd t.o.v. vaste werknemers in de loondienst: 

  • Flexibiliteit: met een zzp’er kun je precies de vaardigheden inhuren die je nodig hebt, zonder dat je een langdurig contract hoeft te tekenen. Zo kunnen korte klusjes snel gefixt worden door een zzp’er. 
  • Lagere kosten: als je een zzp’er inhuurt, betaal je alleen voor de specifieke vaardigheden die je nodig hebt, in plaats van dat je een salaris betaalt aan een vaste medewerker. Denk bijvoorbeeld aan Jex zijn Works, zo kun je voor twee uur per week een zzp’er inhuren die bijvoorbeeld de social media van jouw bedrijf up-to-date houdt. 
  • Extra expertise: als je een zzp’er inhuurt, kun je kiezen uit een breed scala aan specialismen. Dit kan je helpen bij het oplossen van complexe problemen of het ontwikkelen van nieuwe ideeën. 

Nadelen inhuren zzp’er 

Zzp’ers hebben vele voordelen om in te huren. Maar bij elk voordeel komt er ook wel een nadeel kijken. De nadelen van het inhuren van een zzp’er zijn:  

  • Geen vast contract: met een zzp’er heb je geen garantie dat je een langdurige relatie krijgt. Zo ben je niet zeker of je website bijgehouden kan worden. Je moet elke keer weer nieuwe afspraken maken.  
  • Meer tijd besteden aan beheer: als je een zzp’er inhuurt, moet je meer tijd besteden aan het beheer van het project. Dit omvat het voortdurend bijhouden van de voortgang, het beantwoorden van vragen en het maken van betalingen. Met een managed-service-provider kan de tijd hieraan uitbesteed worden. 
  • Risico dat de zzp’er niet naar behoren presteert: als je een zzp’er inhuren, loop je het risico dat de persoon die je hebt ingehuurd niet naar behoren presteert. Je hebt ook geen garantie dat de zzp’er de opdrachten tijdig afrondt. 

Als je een zzp’er wilt inhuren, is het belangrijk om de voor- en nadelen goed te overwegen. Als je er zeker van bent dat je een goede keuze hebt gemaakt, kun je de zzp’er formeel contracteren. Zo kun je de voordelen van het inhuren van een zzp’er optimaal benutten.