Je bekijkt nu Verschillende soorten advocaten waar je een beroep op kunt doen

Verschillende soorten advocaten waar je een beroep op kunt doen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Rechten

In het Nederlandse rechtssysteem heeft iedereen die als verdachte wordt aangemerkt recht op een advocaat. Dit is de meest bekende vorm van advocatuur. Echter, dit is lang niet de enige situatie waarin je gebruik kunt maken van de diensten van een advocaat. Daarom is het van belang om eens goed na te denken over welke soorten advocaten er allemaal zijn. Als je hier voldoende kennis over hebt, is het makkelijker om de juiste advocaat te vinden wanneer je deze nodig hebt. Dit zijn enkele voorbeelden van soorten advocaten. 

De strafrechtadvocaat

De meest bekende soort advocaat in ons land is ongetwijfeld de strafrechtadvocaat. Dit is het soort advocaat dat verdachten in strafzaken verdedigd. Onder het strafrecht vallen erg veel verschillende soorten misdrijven. Hierbij kan het gaan om zeer ernstige vergrijpen als moord of verkrachting, maar ook om minder heftige zaken. Het is van belang dat iedereen die als verdachte wordt gezien door de politie een advocaat heeft om hem of haar te verdedigen. Dat is erg belangrijk omdat dit erg bijdraagt aan het voorkomen van gerechtelijke dwalingen. 

De letselschadeadvocaat

Er zijn ook advocaten die gespecialiseerd zijn op het gebied van zaken die te maken hebben met letselschade. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij letsel hebt opgelopen tijdens een auto-ongeluk. Dit is natuurlijk erg vervelend en je hebt dan mogelijk recht op een schadevergoeding. Je kunt er daarom het best voor kiezen om een advocaat in te schakelen die je kan helpen door je te vertegenwoordigen in de rechtszaal. Vaak moet er namelijk een rechtszaak aan te pas komen om een letselzaak tot een goed einde te laten komen. De partij die de schadevergoeding moet betalen, wil natuurlijk dat deze zo laag mogelijk is, terwijl de andere partij juist zo veel mogelijk geld wil krijgen. 

Een echtscheidingsadvocaat

Ook zijn er advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen. Dat is logisch, want het komt vrij vaak voor dat partners toch besloten hebben om te gaan scheiden. Niet bij alle scheidingen is er een advocaat nodig, maar dit komt wel vrij vaak voor. Daarom is het verstandig om je eens te verdiepen in de verschillende mogelijkheden op het gebied van echtscheidingsadvocaten voordat je gaat scheiden.