Wordt monteur! Dit heb je nodig

Monteur als beroep zijn, een meer veelzijdige baan is er bijna niet! Je kunt als monteur veel kanten op en er is eigenlijk altijd wel werk in te vinden. Ook zijn er erg veel verschillende branches en functies waar je je in kunt specialiseren. Je moet wel graag met je handen willen werken en je gaat geen uitdaging uit de weg. Maar hoe wordt je monteur en wat heb je er precies voor nodig?

Wat is een monteur?

Een simpele omschrijving van een monteur is iemand die apparaten, voertuigen of machines bouwt, installeert, onderhoud en repareert. Je kunt als monteur dus kapotte machines weer maken, storingen oplossen, onderhoud uitvoeren en ook nieuwe apparaten gebruiksklaar maken. Zeer veelzijdig werk dus. Je zult je als monteur niet zo snel vervelen en geen dag zal er hetzelfde uitzien.

Op de banenmarkt zul je altijd zien dat er specialisaties gekoppeld zijn aan het beroep van monteur. Zo zijn er bijvoorbeeld automonteurs, installatiemonteurs, servicemonteurs, liftmonteurs en onderhoudsmonteurs. Dit zijn allemaal monteurs die hun eigen specialisatie hebben. Dit omdat apparaten nogal veel van elkaar verschillen. Het repareren van een lift is nu eenmaal niet hetzelfde als het repareren van een cv-ketel.

Hoe wordt je monteur?

Wanneer je monteur wilt worden heb je sowieso een goed technisch inzicht nodig. Ook moet je een aansluitende opleiding gevolgd hebben. Dit is vaak een BBL opleiding waarbij je een goede coach krijgt die je helpt tijdens je opleiding. Dit houdt in dat er een combinatie van leren en werken wordt gedaan. Je moet hierbij 1 dag in de week naar school en de rest van de week breng je deze geleerde kennis meteen in de praktijk tijdens het werken.

Tijdens je opleiding moet je al meteen een specialisatie kiezen. De opleiding voor service en onderhoud installatietechniek is namelijk geheel anders dan de monteur mobiele werktuigen. Dit heeft ook met het mbo niveau te maken. Maar hierin is gelukkig wel goed door te groeien. Zo kun je zelfs wanneer je al werkzaam bent als monteur, nog veel cursussen doen om je kennis uit te breiden en door te groeien in je werk.

Aan het werk als monteur

Als je je opleiding tot monteur hebt afgerond dan begint het echte werk pas. Je gaat zelfstandig aan de slag als monteur. Het kan verschillen per specialisatie die je gekozen hebt, waar je terecht komt. Wanneer je bij een bedrijf aan de slag gaat als bijvoorbeeld servicemonteur, dan zul je veel tijd onderweg en bij klanten op locatie doorbrengen. Wanneer je aan de slag gaat als automonteur dan zul je ook veel verschillende klanten zien en aan veel verschillende auto’s sleutelen gedurende je werkweek.

Je moet bij het werken als monteur naast technisch ook nog oplossingsgericht zijn. Je zult voor elke storing of kapotte auto een oplossing moeten zien te vinden. Hier komt dus ook een stukje creativiteit bij kijken. Je moet in stressvolle situaties rustig kunnen blijven en geen probleem uit de weg gaan. Maar met jouw technische kennis als monteur en je creatieve en oplossingsgerichte visie elk probleem kunnen tackelen en verhelpen!