Ben je metselaar, stukadoor, loodgieter of doe je iets anders in de bouw? Dan zul je vast wel al eens wat gehoord hebben over een VCA certificaat. Maar waar staat VCA voor en waarom moet je dit certificaat halen? In deze blog leggen we jou dit uit.
Waar staat VCA voor
VCA staat letterlijk voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Dit certificaat is bedoeld voor werknemers, leidinggevenden en zzp’ers van bedrijven die risicovol werk doen. Als je werkt bij zo’n soort bedrijf moet je dus vaak als werknemer VCA gecertifieerd zijn. Dit komt doordat je dan aan kunt tonen dat je veilig kan werken en is de kans op ongelukken kleiner. Je bent dus niet wettelijk verplicht om dit certificaat te hebben, maar veel aannemers en opdrachtgevers willen wel dat je hebt gehaald. Dit komt mede ook doordat er vanuit Arbowet geëist wordt dat bedrijven personeel in dienst heeft met een VCA certificaat.
Wat leer je op een cursus?
Je VCA certificaat halen is dus erg aan te raden, maar je certificaat bemachtigen hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Door een cursus te volgen leer je onder andere aan welke eisen je werkplek moet doen, veilig werken met machines en gereedschap en hoe je deze moet onderhouden. Je leert hoe jij veilig kunt werken met elektriciteit, omgaan met stoffen die gevaarlijk zijn en wat de richtlijnen zijn bij brand of explosiegevaar. Ook leer je om rekening te houden met de gezondheid en veiligheid, van jezelf maar ook van anderen. Tegenwoordig is er veel lesmateriaal beschikbaar. Zo kun je leren met lesboeken, maar bieden veel VCA opleidingen nu ook online lesmateriaal en E-learning aan. En met veel cursussen kun je al binnen één dag je certificaat halen .
Hoelang is je VCA certificaat geldig?
Als je jouw certificaat hebt behaald, duurt het tien jaar voordat deze verloopt. Je kunt dus wel een tijdje vooruit nadat je de cursus hebt gehaald. Na deze tien jaar moet je weer opnieuw je certificaat halen. Ook is het goed om te weten dat je vanaf je dat je zestien jaar oud bent het VCA certificaat kan behalen.